Bon Boys ziet droomclubs als Ajax en Dortmund neerstrijken. ‘Volgend jaar misschien al twee dagen Erik ten Hag Toernooi’

© Reinier van Willigen

André Scheffers 13-10-22

Bon Boys maakt zich op voor de invasie van talentvolle voetballertjes in shirts van nationale en internationale profclubs. Borussia Dortmund, Bor. Mönchengladbach, KV Mechelen, FC Twente/Heracles, Ajax. Allemaal komen ze naar Haaksbergen voor de eerste editie van het Erik ten Hag U12 Toernooi.

De naamgever begon zijn carrière op de Greune en vierde als trainer in dienst van Ajax grote successen. Daar zijn ze trots op in de Veldmaat. Marcel Bos van de vierkoppige toernooicommissie geeft aan dat ze daarom ook Manchester United er graag bij hadden. „Die club wilde een team sturen als het ook daar vakantie was geweest. Maar die kinderen moeten gewoon naar school. Hier is de herfstvakantie begonnen, net als in Duitsland en België. Jammer, maar wellicht een volgende keer.”

Liam Bos, Lyam Kamperman en Jolie Heinst kunnen niet wachten tot het zaterdag is. Jolie is met Kyrana van Delden uit Borculo het enige meisje in de U13 selectie, en heeft nooit eerder tegen Ajax gevoetbald. „Met het Regioteam Twente krijgen we Ajax nog wel als tegenstander, maar dat is later in het seizoen. We hebben wel tegen andere Nederlandse ploegen uit de jeugdopleiding van profclubs gespeeld. Dat zijn altijd mooie wedstrijden.”

Zaterdag wordt de eerste keer in toernooiverband. „Je leert veel van voetballen tegen zulke goede teams”, verzekert Liam Bos. Zijn voetbalkameraadje Lyam Kamperman sluit zich bij die woorden aan. „We hebben er veel zin in. Mooi om zo’n toernooi bij je eigen club te hebben.”

In het verleden organiseerde Bon Boys toernooien in andere jeugdcategorieën. Zo stond jarenlang het Ben Brockötter-toernooi op de kalender. En bij Bon Boys hielden ze het Top D-toernooi en het Toon Nijhuis toernooi. Vanuit het bestuur kwam de vraag van een toernooi voor de jeugd. Vier voetbalvaders van de club gingen aan de slag. Bos: „We hebben eens rondgekeken wat het aanbod in de regio is. Met een toernooi voor jeugd onder 12 jaar sluiten we goed aan bij het bestaande aanbod. Vervolgens zijn we bij een aantal andere verenigingen gaan kijken hoe ze het daar aanpakken. Waaronder ATC’65. Die club uit Hengelo komt daarom ook met een team. Samen met Bon Boys is het de enige amateurclub.”

Het is Bos en zijn medeorganisatoren wel duidelijk geworden dat een naamgever als Erik ten Hag het werk van de organisatie vergemakkelijkt. „Daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Zijn naam opent deuren. Het netwerk is snel uitgezet. Bayern München hebben we ook uitgenodigd. En die komen alleen voor een tweedaags toernooi. Dat geldt overigens voor meer grote clubs.”

Dus denkt men op De Greune nu al aan een Erik ten Hag Toernooi over twee dagen. „Dat is zeker ieders wens”, bevestigt Marcel Bos. „Als deze eerste editie een succes wordt en we er in de kosten niet op toeleggen, gaan we daar serieus naar kijken.”

En Ten Hag zelf? Hij speelt zondag met zijn Manchester United tegen Newcastle, dus hij reist zaterdag niet af naar Haaksbergen.