Geen hagelslag op tafel bij Erik ten Hag-toernooi in Haaksbergen: ‘Als je prof wilt worden eet je kaas op brood’

© Reinier van Willigen

André Scheffers 16-10-22, 13:10

Het zijn de verwachte namen die hoog zijn geëindigd in de poulefase van het eerste Erik ten Hag Internationale U12 Toernooi. De finale gaat tussen de talentjes van Royal Antwerp en Ajax.

De parkeerplaats aan de Kolenbrander staat deze hele dag vol. Zelfs in de berm is nauwelijks nog een plekje te vinden. Op de velden wemelt het van jonge talentjes uit binnen- en buitenland die juichen bij winst en treuren als ze verliezen.

Bon Boys zelf heeft het zwaar tegen de latere finalisten. Eerder op de dag wint de thuisploeg wel van de gecombineerde jeugd van FC Twente en Heracles. En dat maakt alles goed. Ze krijgen de complimenten van hun coaches Daan Renema en Tristan van Rijn. „Je ziet vandaag echt wel het verschil met de jeugd van betaalde voetbalclubs”, geeft Renema aan. „Maar het is een fantastische ervaring om als kind tegen zulke tegenstanders te mogen voetballen.”

De bestuurskamer is het epicentrum van het toernooi. „Het loopt nog steeds op rolletjes”, verzekert Marcel Bos, die het toernooi met drie andere voetbalvaders heeft opgezet. „En als er iets hapert lossen we het snel op zodat niemand het merkt.”

Coach Brecht Cox van KV Mechelen begeeft zich na de 3-0 nederlaag tegen Borussia Dortmund met zijn spelertjes richting kleedkamer. Ze kunnen zich opmaken voor de terugreis. „We hebben het vandaag niet zo goed gedaan, maar we hebben wel genoten. Het is een van de mooiste toernooien die we kennen.” En nee, de coach is niet boos dat zijn ploeg niet heeft gewonnen. „Zo werkt het bij ons niet”, verzekert Cox. „Ze krijgen hun opleiding bij een profclub, maar het zijn nog kinderen. Daarom zijn we hard op de inhoud en zacht op de relatie.” Ze hebben gehoord dat Erik ten Hag hier bij de pupilletjes is begonnen. „Is dat echt waar? Op deze plek? Wonderlijk.”

Patat en frikadellen vind je hier vandaag niet bij Bon Boys. In de tent van slager Broekhuis kun je kiezen tussen en kipshoarma, broodje beenham en een soepje. „Die profclubs gaan voor de gezonde maaltijd”, geeft voetbalmoeder Lianne Middelhuis van de cateringploeg aan. „Ajax wilde graag pannenkoeken mee voor de terugreis. Die liggen hier klaar.” Lunchtijd betekent primetime voor de voetbalmoeders in de tent naast het clubgebouw. Op verzoek van de clubs staat er geen pindakaas en hagelslag op tafel. „Maar kipfilet en kaas. Zo werkt dat kennelijk als je later prof wilt worden.”

In de namiddag winnen de Amsterdammertjes met 2-1 van hun Belgische leeftijdgenootjes. Applaus klinkt en spelers en trainers bedanken elkaar voor de wedstrijd. De winnaars krijgen na afloop de beker met de grote oren overhandigd van FC Twente-speler Ramiz Zerrouki. Bij Bon Boys blikken ze tevreden terug op het verloop van de eerste editie van dit jeugdtoernooi onder 12 jaar.

Marcel Bos laat weten dat de organisatie volgend jaar nog een keer voor een dag gaat om daarna misschien voor twee dagen te gaan. „Twee dagen is de wens. Het is tegelijkertijd ook een enorme logistieke operatie die we beter nog een jaar kunnen doorschuiven. Dat we doorgaan, staat wel vast na de vele lovende reacties van de bezoekende clubs.”

© Reinier van Willigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *